עקמת, או בשמה הרפואי סקוליוזיס, היא עיוות בעמוד השדרה שעלול להתפתח בילדות או בגיל ההתבגרות. העקמת יכולה להחמיר עם הזמן ולהשפיע על הגוף כולו. זיהוי מוקדם של עקמת יכול לשנות את מהלך הטיפול ולשפר משמעותית את איכות החיים.
עקמת משפיעה על כל הגוף, לא רק על עמוד השדרה, וגורמת לכאבי גב, לכאבי כתפיים, לכאבים בכלוב הצלעות ולבעיות יציבה. במקרים חמורים מאוד עקמת יכולה להשפיע על אברי גוף פנימיים כמו הריאות והלב, וכתוצאה מכך לגרום לקשיי נשימה ולפגוע בתפקוד כלי הדם והלב. פנינו לאילן ברק, מייסד ומנכ"ל המרכז הרפואי 360 מעלות שיא , המספקת שירותי קביעת בדיקות רפואיות מהירות ודחופות, שהדגיש בפנינו את חשיבות הזיהוי המוקדם וחשיבות הטיפול המתאים לצמצום השפעת העקמת על בריאות הגוף.
סוגי עקמת
עקמת מאופיינת בעקמומיות חריגה של עמוד השדרה, ונמדדת במעלות. המעלות מגדירות את חומרת העקמת. עקמת של 10 עד 20 מעלות הצידה, היא הנפוצה ביותר ומופיעה בקרב כ – 3% מהילדים. עקמת של 30 מעלות ומעלה שכיחה יותר בקרב בנות, ודורשת טיפול.
העקמת באה לידי ביטוי בכמה מצבים: קימור בולט בגב, קיעור באזור המותניים, קימור בולט באחד הצדדים של הצלעות.
הגורמים לעקמת
עקמת היא בדרך כלל אידיופתית, כלומר הגורם לעקמומיות אינו ידוע. עקמת אידיופתית מתבטאת באי-סימטריה בכתפיים, בשכמות ובעצמות האגן.
עקמת יכולה להיגרם גם מבעיות נוירולוגיות – שיתוק מוחין, ניוון שרירים; מגורמים גנטיים; מגורמים מולדים או ניווניים – בעיה בהתפתחות העצמות בעמוד השדרה, מזיהומים בעמוד השדרה ומטראומה.
סימנים לזיהוי עקמת בקרב ילדים
ישנם סימנים חזותיים שיכולים להצביע על בעיה, בעיקר כשמדובר בעקמת אידיופתית: יציבה לא טובה, ירך אחת בולטת יותר, שכמה אחת בולטת יותר, רגל אחת נראית קצרה מהשנייה, הגוף נוטה לצד אחד. לעיתים, הילד יתלונן על כאבי גב, ואף על עייפות אחרי ישיבה או עמידה ממושכת, מצבים שבהם שרירי הגב צריכים לעבוד קשה כדי לשמור על הגוף מאוזן.
חשיבות הגילוי המוקדם
בדיקת עקמת היא חלק מהבדיקות השגרתיות של הילד אצל רופא המשפחה. הרופא יבצע בדיקה פיזית ויחפש סימנים חזותיים כמו אי סימטריה בכתפיים או בירכיים. אם קיימים סימנים כאלה, ישלח אתכם הרופא לאורתופד מומחה, שיבצע אבחון חזותי נוסף ובמידת הצורך ישלח אתכם לבדיקות נוספות כמו צילום רנטגן, סריקת CT או MRI (הדמיית תהודה מגנטית). זיהוי מוקדם הוא קריטי, שכן הוא מאפשר התערבות מהירה וטיפול מתאים.
טיפול בעקמת
הטיפול בעקמת תלוי בסוג העקמת, בחומרתה, בגילו של המטופל ובקצב התקדמות העקמת.
בהתאם לקריטריונים הנ"ל, ימליץ הרופא האורתופד על אפשרות הטיפול המתאימה.
מעקב – אם העקומה קלה (עד 25 מעלות) והילד עדיין נמצא בתהליך גדילה, הרופא עשוי להמליץ על בדיקות מעקב תקופתיות, אחת לכמה חודשים, אחר עמוד השדרה.
מחוך – טיפול באמצעות מחוך מיועד לילדים עם עקמת בינונית, לפני שלב הצמיחה. מטרת לבישת המחוך, היא להאט או לעצור את התקדמות העקמת. המחוך עשוי מחומר פלסטי קשיח, ומותאם אישית לילד או לנער. יש ללבוש את המחוך כל יום במשך מספר השעות המלא המומלץ על ידי הרופא, בדרך כלל 17 שעות ביממה. כדי שהטיפול באמצעות מחוך יהיה אפקטיבי, יש ללבוש אותו למשך כמה שנים, עד לסיום תהליך הגדילה של הילד.
פיזיותרפיה – תרגילים לחיזוק שרירי הגב והבטן, המותאמים אישית לילד. מטרת התרגילים לשפר את היציבה. הם אינם עוצרים את התקדמות העקמת.
ניתוח – אם הילד או המתבגר עדיין גדל, והעקמת ממשיכה להתקדם, הרופא עשוי להמליץ על ניתוח.
הניתוח מיועד לעקומות חמורות (מעל 45 מעלות) או לעקומות שמתקדמות למרות טיפולים אחרים. בניתוח מבריגים לתוך החוליות הרלוונטיות ברגים, שאליהם יחוברו מוטות מתכת שישמשו להחזקת עמוד השדרה. הניתוח מתבצע באמצעות ציוד טכנולוגי מתקדם ביותר שמסייע למנתח להחדיר את הברגים למקומם המדויק. לניתוח אחוזי הצלחה גבוהים מאוד.